Sun Pretection and your Beauty Preserved

Sun and Summer
The Sun i beautiful but also dangerous. Here has swedish Skin Care Therapist Dr Ewa Wallin written about the importance of protectionThe post will therefore be in Swedish a summery at the end in English.

Hudterapeut Ewa Vallin har ordet:

" Många Svenskar resonerar som så att då man inte är utlomlands på solsemester behövs inget solskydd,att solen inte är så stark här hemma i Sverige-Det är FEL, dags att tänka om !
Med tanke på att det är ca 8-9 månader sedan sist vi var i kontakt med solen så har vi ingen grund uppbyggd i huden vilket gör huden mycket känsligare.
-När det är dags att välja solskydd är det viktigt att tänka på att solprodukter är en färskvara, alltså det du har kvar i skåpet sedan i fjol..släng !! Köp Nytt !!
Att tänka på vid köp är att produkten ska skydda mot både UVA och UVB. 
UVA strålen är den som går djupast ner i huden och förändrar utseendet,förstör huden-det är inget du *känner*. UVB strålen däremot är den vi *känner*, men när det bränner och svider i huden är det tyvärr redan försent-skadan är redan skedd.
Ha för vana att from NU alltid smörja ansiktet med solskydd på morgonen. Många produkter är vattenfasta, men en heldag med mycket sol,bad och svett så behöver man smörja in nytt flera gånger om dagen, områden där många har drabbats av solskador är överläppen,hårfästet, hals och öron.
Tänk på att Solskador är ingeting som synd direkt (likasom klämskador på finnar) utan de dyker upp som "ett brev på posten" den dagen huden börjar åldras, vilket sker fysiologiskt vid 33 års älder)

Tips från Ewa:
Var sparsam med att torrborsta och peela huden , jag har märkt att många nu inför solandet vill göra allt för att få så bra bränna som möjligt, då peelar men rejält på kroppen för att få bort allt dött material på hudytan. för att på så sätt få Brännan sitter längre och det blir jämnare färg.
- Använd peeling creme under sommaren, 1 gång i månaden.INGA grova borstar,scrubvantar.
Kontentan av det blir att inte bara döda hudceller förvinner även friska skadas vilket kan leda till solskador nu i dessa tider. Normalt sett har vi en cellförnyelse cirkel på ca 30 dagar från det att cellen *föds* vandrar sig upp genom alla hudlager och kommer upp till ytan och puttrar bort den gamla cellen.
Det jag vill säga är att om man torr borstar sig flera gånger i veckan förstörs bara friska celler och till slut kan det bli permanenta skador speciellt om man vistas i solen
efter en sådan "tortyr behandling

Swinfashion of the past
Vintage swimsuits from 1950
Things to cinsider when buying scincare products is that it will protect against both UVA and UVB.
UVA is the one that goes deepest into the skin and alter yoour skin look it destroy your skin..this is nothing you can *feel* but you will notice when you getting older...UVB -is the one you *feel*,like when you burns you skin.,unfortunalety ii is too late-the damage is already done.

 *Be sparing with the dry brush and axfoliate your skin. if you do want to, Do it ONE time a month --Use exoliating cream in the summer.
* Sun products are perishable, check out the date, dont use the same you used last season.

Poolparty in 1940

picture source no 1 beautiful beyonce in green turban via this webb. picture no 2 and 3 african fashion swimsut via hautefashionafrica,  all vintage swimsuits pictures via glamourdaze

No comments:

Post a Comment